Zzp'ers in het transport
Een zzp'er in het wegtransport moet zelf een vergunning bezitten voor beroepsgoederenvervoer over de weg. De vergunning moet op naam staan van de zzp'er. Een zzp'er mag zich dus niet alleen als chauffeur verhuren en rijden met de vergunning van dat bedrijf.
Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel.
Vervoert u als zzp'er of als subcontractor pakketjes? Dan is de Eurovergunning in veel gevallen verplicht.
Koeriers en pakketdiensten
Een chauffeur inhuren?
Een transportbedrijf mag alleen chauffeurs inzetten die:
- bij het bedrijf in loondienst zijn, aan te tonen met een verklaring van dienstbetrekking / werkgeversverklaring.
- ingehuurd zijn via een uitzendbureau dat aangewezen is door de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor het verhuren van chauffeurs; de chauffeur moet een verklaring van terbeschikkingstelling kunnen tonen.
Lees meer:
KIWA register: Verklaring van dienstbetrekking (loondienst)
KIWA register: Verklaring van terbeschikkingstelling (uitzendbureau)
Een chauffeur inhuren via collegiale inleen?
Het kan voorkomen dat een transportbedrijf tijdelijk niet voldoende chauffeurs heeft. Onder bepaalde voorwaarden kan een chauffeur van een andere transportbedrijf worden ingehuurd. Dat wordt ook wel collegiale inleen genoemd. Voorwaarden zijn:
- dat de chauffeur die ingehuurd wordt, in loondienst is van een transportbedrijf met een Eurovergunning en dat de chauffeur een verklaring van dienstbetrekking kan tonen.
- dat het uitlenen van de chauffeur aan een ander bedrijf alleen mag als dat zonder winstoogmerk is.
- dat de inleen maximaal 6 aaneengesloten weken duurt.
Lees meer:
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): tijdelijke inhuur
Zzp’er met vergunning mag (als charter) vervoer verrichten voor een transportbedrijf
Een zzp’er mag voor eigen rekening en risico goederen vervoeren voor een ander transportbedrijf, maar dan moet de zzp'er voldoen aan de volgende voorwaarden:
- de zzp’er beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg;
- de zzp’er beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease en huur zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, lease-overeenkomst of huurovereenkomst);
- het (Euro-)vergunningbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van het transportbedrijf van de zzp’er.
- de zzp'er werkt voor eigen rekening en risico, er mag geen sprake zijn van loondienst (een dienstbetrekking). Als daar twijfel over kan ontstaan, kunnen zzp'ers en hun opdrachtgevers een zogenaamde modelovereenkomst gebruiken. Deze is per 1 mei 2016 in plaats gekomen van de Verklaring Arbeids Relatie (VAR)-verklaring en is te vinden op de website van de belastingdient.
Ook de NIWO onderzoekt bij een vergunningaanvraag of de zzp'er voor eigen rekening en risico vervoer verricht en er dus geen sprake is van een verkapte loondienstverband. Gekeken wordt naar het aantal opdrachtgevers, de ritten, wie de voertuigen ter beschikking stelt en op welke wijze de voertuigen ter beschikking zijn gesteld (dus geen bruikleenovereenkomst).
Lees meer:
Belastingdienst: Modelovereenkomsten Wet DBA (i.p.v. VAR)
Belastingdienst: Modelovereenkomst voor beroepsgoederenvervoer